Mitt första sommarjobb var som simlärare på Skövdebadet. Jag fortsatte som ”Lek och plasktant” under söndagarna på terminerna. Då hade jag utöver simskolan även grupper med barn som var 3-5 år. De kom och lekte tillsammans med sina föräldrar. Det här var förstås jättekul.
Så jag förstod tidigt att jag ville jobba med barn. När jag hittade musikhandledarlinjen –93, så kunde jag äntligen koppla ihop mina intressen; musik och barn.
Min första barnföreställning gjorde jag under musikhandledarutbildningen tillsammans med Sofia Joons. Vi hade en svensk folkmusikworkshop i varje klass där vi dansade, sjöng och spelade mungiga med barnen. Som avslutning på dagen gjorde vi en föreställning med musik, sång och berättande.
Under utbildningen praktiserade jag på en förskola. Då hittade vi på musiksagor till musikstunderna och upptäckte att barnen var omåttligt förtjusta i sagor, särskilt i den om trollkarlen och häxan. Häxan fick vara med i nästa föreställning som byggde på Majas alfabetssånger. Nu har jag lämnat häxan men här du kan se vilka föreställningar jag spelar just nu.
Jag har inte skrivit ut pris på föreställningarna. Det varierar beroende på om det blir en enstaka föreställning eller turné. En riktlinje är ca 2500-3000 kr/person på faktura (jag har F-skatt). Oftast är vi två medverkande.
Barnföreställning 1
Det bor en tiger i mina händer
Molly och Tiger går på äventyr för att hitta Solberget. Det blir sång, musik, rörelser och lite massage. Härliga bilder ur boken visas på skärm (som Susanne har med sig). Förskolan får tillgång till all musik och får behålla ett exemplar av boken "Det bor en tiger i mina händer" av Jeanette Milde och Sabine Rosén. I boken finns även enkla och mysiga massagetips som passar ihop med sagan.
Målgrupp: 3-7 år
Max publik: 40 barn
Speltid: 40 min
Spelyta: 3x1,5 m
Lokal: Samlingssal med fri golvyta
El: 220 V
Mörkläggning: Gärna, eftersom jag visar bilder med projektor
Bygg-/rivtid: 75/20 min
Bärhjälp:Nej
Antal medv: 1
Barnföreställning 2
Pandaresan, Jorden runt på 21 röresler
av Dag Norgård och Susanne Lind
-En musikalisk berättelse om en resa i djurens och rörelsens värld
Alla barn får varsin liten matta. Den kommer under föreställningen att vara en flygande matta, en matta att gunga på, att sitta och lyssna på och att hoppa på. - Vi kommer att flyga till Pandornas land och på den resan möter vi djur och vi leker olika djur i ständig rörelse mot resans mål. Rörelser som bygger på våra primitiva reflexer som är samma för alla barn i hela världen, och som är viktiga att göra under barndomen för att få ihop alla förbindelser i hjärnan och kroppen. Därför kommer vi att åla, krypa, kravla, vagga, ”flyga” och samtidigt sjunga - tillsammans på en musikalisk resa.
Förutom det genomgående rörelsetemat, görs berättelsen med hjälp av dockor och nyskriven text och musik, med inspiration från traditionell musik från olika kulturer, och som blir tillgänglig på CD så att man kan följa upp lekarna efteråt. Ett häfte med beskrivningar ingår också.
På scenen: Susanne Lind Musik: Susanne Lind
Manus: Susanne Lind och Dag Norgård
Regi: Dag Norgård
Dag Norgård, lektor vid Teaterhögskolan i Luleå, regissör och dramatiker som haft konstnärligt ledaransvar vid flera av landets teatrar.
Målgrupp: 3-8 år
Max publik: 40 barn
Speltid: 40 min
Spelyta: 3x2 m
Lokal: Samlingssal med fri golvyta
El: 220 V
Mörkläggning: Nej
Bygg-/rivtid: 75/45 min
Bärhjälp:Nej
Antal medv: 1
Barnföreställning 3
Namaste
Om prinsessan Anjali från Ayodhya
Vad ser sex blinda män när de känner på en elefant? Hjälper det att ha pengar när man ska fylla ett tomt rum? Drottning Ambavati hade allt man kunde önska sig men var ändå inte glad…
Namaste är en musikföreställning med hisnande och tankeväckande historier från Indien. Möt detta färgsprakande land genom slagverkaren Suchet Malhotra från New Delhi och folkmusikanten Susanne Lind från Skaraborg.
Susanne har en unik berättarröst och känsla för den unga publiken. Hon fick ta emot Framtidspriset på Folk och Världsmusikgalan 2011 för sitt arbete med barn och musik. Suchet har spelat för presidenten i Indien. Han har instrument från hela världen och sjunger tablasrytmer snabbare än snabbast. Tillsammans bildar de en tonsäker duo som med humor och skicklighet lotsar publiken genom detta spännande äventyr.
Regi och manushjälp: Annelie Arffman.
Målgrupp: 5-9 år
Max publik: 60 barn
Speltid: 40 min
Spelyta: 4,5x3 m
Lokal: Samlingssal med fri golvyta
El: 220 V
Mörkläggning: Gärna, men ej nödvändigt (vi har med eget ljus)
Bygg-/rivtid: 75/45 min
Bärhjälp:Nej
Antal medv: 2
Barnföreställning 4
Land i Sikte
-ett musikaliskt äventyr för barn 2-5 år
Kapten Molly och hennes styrman Jack har hittat en karta med ett kryss på. Tänk om det är en skatt som är gömd där?
Med barnen som besättning seglar de iväg ut på havet för att hitta skatten, men det är inte så lätt att hitta rätt ö. På vägen råkar de ut för en massa äventyr och möten.
Publiken får både uppleva och aktivt delta i detta tokroliga äventyr!
Texthäfte och CD med ramsor och sånger ur föreställningen ingår.
Manus, musik och medverkan: Susanne Lind och Jan Stenborg
Regi: Svante Grogarn
Scenografi: Annika Thore
Målgrupp: 2-5 år, familjeföreställning
Max publik: 50 barn
Lokal: Samlingssal med fri golvyta
Speltid: 40 min
Antal föreställningar/dag: 2-4
Antal spelplatser/dag: 1-2
Bygg-/rivtid: 70 min/30 min
Barnföreställning 5
De tre trollproven
Två musikanter och en skådespelare framför Einar Norelius kluriga och underfundiga saga om Stortrollets tre trollprov. Kommer det lilla trollet Tofsa att klara proven och få gifta sig med Trumbum? Följ med på en spännande färd genom skogen med fiol, ukulele, bas och en mängd olika slagverksinstrument. Barnen får också träffa den pampiga paddan, den räkneglada ekorren och den kloka ugglan och vara delaktiga i sång och rörelse.
Välkomna till Storskogen … trollens magiska värld!
Målgrupp: 3-6 år
Max publik: 70 barn
Speltid: 40 min
Bygg-/rivtid: 60 min/40 min
Mörkläggning: Ja, helst. Vi har med eget ljus.
El: 230 V, 6 A
Scenyta: 5x3,5 m
Det blir ramsor, rörelsesånger, vilosång, små musiksagor, energi och musikglädje när Susanne besöker förskolans lekrum. Med sig har hon fiolen, gitarren, ukulelen, djembetrumman och väskan med alla djuren i. En härlig musikstund där alla barnen är aktiva och delaktiga i sång, lek och rörelser!
Susanne Lind är folkmusiker och musikhandledare, och har i femton år producerat och framfört konserter och barnföreställningar.
Förberedelsematerial skickas ut till förskolan i form av cd och häfte med texter, noter och ackord till alla låtar och ramsor.
Max antal barn: 40
Antal/dag: 2-4, t ex kl. 8.30, 9.30, 10,30 och 13.30
Antal ställen/dag: 1-3
Lokal: Tom samlingssal där barnen kan sitta i ring.
Här möter vi hjälten från Röda havet, Lisa med alla breven och ormen utan svans. Hej, Sikelej! är en rörelsefylld lekstuga med mycket delaktighet, musik, sång och dans. Folkmusikerna Susanne Lind och Göran Berg presenterar sånglekar från när och fjärran. Hur leker man i Taiwan och Nigeria, i Peru och Danmark? Låtarna hämtas ur materialet ”Sikelej, sa kamelen” som är en uppföljare till succén ”Tjuderuttan, sa räven”. Se www.rfod.se
Susanne Lind, fiol och sång, och Göran Berg, gitarr och sång är båda musikhandledare med lång erfarenhet av att arbeta med musikföreställningar för barn.
Susanne spelar även denna föreställning tillsammans med Marco Rios och Sadie Haidara.
Målgrupp:5 –9 år
Publik: Max 60 barn
Speltid: 45 min
Lokal: samlingssal eller gymnastiksal med plats för dans
Mörkläggning: Nej
El: Ett vanligt 220 V uttag.
Byggtid/rivtid: 45 min/15 min
Barnföreställning 8
Bortbytingen
”Det var en trollkäring, som kom gående genom skogen med ungen hängande i en näverkont, som hon bar på ryggen. Han var stor och ful med hår som borst, sylvassa tänder och klo på lillfingret, men trollkäringen tyckte förstås, att det inte kunde finnas ett vackrare barn.”
Så börjar Selma Lagerlöfs novell om Bortbytingen. I Ulf Grans bearbetning med nykomponerad musik av Susanne Lind får vi möta trollkäringen, trollungen, bondhustrun och slutligen bonden som berättar sina egna versioner av vad som händer.
Varför byter trollkäringen bort sin unge?
Hur går det för människobarnet hemma hos trollkäringen?
Och trollungen, hur klarar han sig hos människorna?
Bondhustrun skyddar bortbytingen till varje pris. Varför?
Hur hanterar bonden, pappan, situationen?
Bortbytingen är inte bara spännande underhållning utan är också en djup berättelse om modet att skydda den som är utsatt, trots svåra odds. Godhet lönar sig!
År 2008 är det 150 år sedan Selma Lagerlöf föddes. 2009 firas 100-års jubileum med anledning av att hon som första kvinna tilldelades nobelpriset i litteratur.
En samproduktion av och med folkmusikern Susanne Lind, som spelar Bondhustrun samt följer berättandet i folktoner, och skådespelaren Eva Ahlberg som spelar Trollkäringen och övriga roller.
Eva Ahlberg är skådespelare och började turnera med Episoder ur Nalle Puh redan 1976. Tillhörde den fasta ensemblen vid Länsteatern i Skaraborg under åren 1988 -2001
Susanne Lind sjunger och spelar i föreställningen fiol, slagverk och lyra. Hon är folkmusiker och musikhandledare och har spelat musikteater för barn sedan 1993.
Torbjörn Alström har gjort scenografi, kostym och mask. Han har tidigare varit verksam vid bl a Västanå teater och Folkteatern i Göteborg. www.artmask.com
Målgrupp: 9 år och uppåt
Max publik: 60 barn i gymnastiksal, 100 barn i aula eller liknande
Speltid: 40 min
Bygg-/rivtid: 90 min/30 min
Mörkläggning: Ja, helst. Medhar eget ljus.
El: 220 V
Antal föreställningar/dag: 2-3
Antal spelplatser/dag: 1-2
Barnföreställning 9
Knackeliknack! sa Vera Wilson
Bakom varje dörr finns en hemlighet. Genom föreställningen får ni följa Vera Wilson som är nyinflyttad till ett villaområde där alla hus ser likadana ut. Hon tappar bort sig, och för att hitta hem igen får hon knacka på i husen längst gatan och på vägen träffar hon sina, milt sagt, originella och spännande grannar. Herr Ordning-på-torpet, Gumman Arg-så-det-ryker och Fröken Ullig-och-gullig är några av figurerna som dyker upp. Allt är en musikalisk lek med livets olika kvalitéer där alla känslor får plats och där lusten att göra nya bekantskaper driver oss vidare in i föreställningen.
Catarina Edén, tvärflöjt, dragspel och sång och Susanne Lind, fiol, gitarr och sång är båda musikhandledare.
Målgrupp: 5-7 år
Max publik: 80 barn
Lokal: Samlingssal med fri golvyta
Speltid: 40 min
Bygg-/rivtid: 60 min/30 min
Antal föreställningar/dag: 2-3
Antal spelplatser/dag: 1-2
Mörkläggning: Nej
El: Ett vanligt 220 V uttag.
”Rim, ramsor, rörelse och rytm i lekfull musiksaga om fioler, en gitarr, en ukulele och en tokig kung .”
Rim, ramsor, rörelse och rytm blir det när Susanne Lind berättar musiksagan om Fioli och Fiolej. Minifiolen, Fioli, rymmer till Kungen av Instrumentaliens slott. Men storfiolen, Fiolej, vet att kungen är farlig, så han går dit för att hämta henne. På vägen möter han ukulelen som gillar att hoppa, gitarren som kan göra konster och barnen som kan spela en massa olika instrument. När vi kommer fram till slottet gäller det att alla uppbådar sina krafter, så att vi får ett gott slut på sagan.
Text- & nothäfte samt CD med alla sånger medföljer. (Skickas ut till förskolorna i förväg där det är möjligt.)
Susanne Lind är folkmusiker och musikhandledare och har arbetat med barnföreställningar sedan 1993.
Målgrupp: 3-5 år (går även bra för 6-åringar och 2-åringar i vuxens knä), samt familjeföreställning
Max publik: 30 (40)barn (dvs 30 är idealet, men 40 är inga problem)
Lokal: Samlingssal med fri golvyta
Speltid: 35 min
Bygg-/rivtid: 45 min/30 min
Antal föreställningar/dag: 2-3
Antal spelplatser/dag: 1-2
Faktureras enligt överenskommelse
Susanne Lind och Louise Schultz är två välkända folkmusikprofiler som har ett långt samarbete bakom sig. De har med stor framgång tillsammans gjort ett flertal turnéer både i Sverige och utomlands. Med enkla medel -röster och fioler- möter Susanne och Louise sin publik med stor inlevelse och smittande spelglädje. Den svenska folkmusiken utgör deras musikaliska grund, men de låter sig gärna inspireras och ta intryck från andra musikstilar och folkmusik från olika länder.
Här presenterar Susanne och Louise en barn/familjeföreställning med trolska äventyr i sångens och lekens tecken. Ura rövas bort av Forskungen innan hon ens blivit en dag gammal. Om hennes väg tillbaka till jordelivet och om riddarens jakt genom den mörka skogen går färden med lek, ramsor, dans och sång i en föreställning där även publiken kan bli inbjuden att medverka. Vi får förutom Ura och riddaren, möta en fiskare och en väverska, en trumma, fioler, ett talande träd och mycket spelglädje. Föreställningen är lämplig för barn från 5 år och fungerar även utmärkt för alla vuxna med fantasin i behåll.
Målgrupp: 5-9 år
Max publik: 60 st
Lokal: Samlingssal med fri golvyta
Speltid: 45 min
Mörkläggning: Nej
El: Ett vanligt 220 V uttag.
Byggtid/rivtid: 45 min/15 min
Faktureras enligt överenskommelse
Det blir sång, lek och dans när Göran Berg och Susanne Lind, båda musikhandledare, spelar Fadirocken, en föreställning som bygger på boken och CD:n Tjuderuttan sa räven. Tjuderuttan sa räven är en samling av nya och gamla sånglekar som publiceras av En bok för alla i samarbete med RFoD och Rikskonserter.
Barnen får möta fiolen, gitarren, Tjopp, Lisa, räven, abborrarna, fallskärmen och hjälpa till att få tillbaka de försvunna skorna.
Målgrupp: 4-9 år
Max publik: 50 st
Lokal: Fri golvyta
Speltid: 45 min
Mörkläggning: Nej
El: Nej
Byggtid/rivtid: 45 min/15 min
Faktureras enligt överenskommelse
Här har vi folkmusikgruppen Rabalka som med fioler, röster, dragspel, gitarr och slagverk tar oss med på en magisk och fartfylld resa. Vi får följa med in djupa norska skogar, till livfulla marknader och till danshus i Ungern.
Där får vi träffa på allt från små underjordingar till talande djur och hattprydda herrar i vild dans. I en mustig mix av musik från de nordiska länderna, Balkan och Östeuropa bjuder Rabalka på en härlig konsert med stor variation och musikglädje.
Lockas med i musikens rus så kanske även du får se något du aldrig förr har skådat…
Susanne Lind och Louise Schultz är en folkmusikduo med ett långt samarbete bakom sig. De har turnerat med konserter och barnföreställningar sedan tio år tillbaka.
Johan Olsson och Filip Runesson är några av Skånes mångsidigaste musikanter, med östeuropeisk musik som specialitet.
Dessa fyra musikanter har spelat tillsammans sedan 1998, med konserter, barnföreställningar och musikteater.
Susanne Lind: Fiol och sång
Louise Schultz: Fiol och sång
Johan Olsson: Dragspel
Filip Runesson: Fiol, gitarr och slagverk
Målgrupp: åk 4-7
Max publik: 200
Lokal: aula eller gymnastiksal
Speltid: 40 min
Bygg-/rivtid: 60 min/30 min